Особености в детското поведение

Въведение

Още от първите си дни, детето се учи на приспособяване към социалната среда, която го заобикаля, например обстановка вкъщи, в детската градина или на площадката. До 7 годишна възраст децата взаимодействат с тази среда и по този начин развиват умения за поведение и общуване. Главна роля играе и родителската намеса, която да възпита у детето норми на поведение, да не се страхува да казва „Благодаря” , „Съжалявам”, „Моля” и т.н.; да могат да споделят своите играчки и бонбони с други дечица, да играят с тях без да се стесняват и още много примери.

Затова родителите не трябва да подценяват своята позиция по отношение възпитаването на поведение и социални умения в този период от живота на своите мъничета, тъй като основата, която им бива изградена като малки, ще им служи цял живот.

Основното правило, което трябва да съблюдават родителите, е да разграничават поведението на детето от личните качества на детето, тоест: да не се самоуспокояват, че то има следното държание, защото такъв бива неговия характер.

 

Всяка възраст носи своите промени

2-3 годишните –малките се наслаждават на обща игра и занимания, но това води до първите сблъсъци със способността им на споделяне. Водещи думи в речника са „мой” , „мое”.

Родителите –В този период се поставят основите на разбиране на взаимоотношения с други хора. Мама и татко трябва да отделят нужното време да обяснят, че играта е по-забавна, когато всички дечица заедно се забавляват със своите играчки; че споделянето на любимата кукла и кола с друго дете не означава, че то ще му я вземе и че вече не е негова.

4-6 годишните –вече развили говорни умения, мъниците не само общуват по-лесно с връстници и възрастни, но и разбират същината на това, което им се казва.Тук те вече измислят игри, определят правила, разделят се на роли и се вживяват като приказни феи и герои със супер сили. Децата в тази възраст са сформирали свои приятелства, учат се да изказват мнение и да приемат такова.

Родителите –Да насърчават децата да общуват повече и да четат подходящата за възрастта им занимателна литература, за да обогатят речника и фантазията си. Това ще доведе не само до умствено развитие, но и до по-интересни игри. Мисловния процес при децата от тази възрастова група трябва да бъде засилен, което отново да се случи под родителска егида.

7 годишни –В тази т.нар. предучилищна и училищна възраст, децата са изградили вече навици за водене на комуникация и поведенчески маниери. Новата среда, която ги очаква в училище е определяща за посоката на бъдещото развитите на тези умения.

Родителите –Новият кръг от приятели на децата ще им повлияе всеячески. Затова се постарайте мъниците Ви да общуват с възпитани деца.

И да внимават да не ожулят коляното!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *