С бебе и бебо на море

Лятото е тук и много от нас стягат куфарите за почивка. За много поотраснали бебчета това ще бъде първото море. Често сме чували да казват: „Ама как ще водите такова малко бебе на море?“ Реално и в градовете край морето се раждат бебчета, нали? Основният проблем за най-малките е излагането на слънце, което може да се случи навсякъде на открито. Не само плажът, а всяко излизане навън предполага повишено внимание. Затова в днешната статия ще си поговорим за препоръките на водещите световни институции и за продуктите на бебо, за които препоръчваме да намерите място в багажа си за лятната почивка.

До каква възраст не се препоръчва излагане на бебето на слънце най-добре ще Ви посъветва Вашият педиатър. Общата препоръка на Световната Здравна Огранизация е деца под 1 година изобщо да не се излагат на директна слънчева светлина, особено в часовете между 10,00 и 16,00 ч. Причината е в недостатъчно развитата защита на бебешката кожа. Тя все още не е способна да произвежда адекватно количество меланин – естественият пигмент, който пази кожата от вредните ултравиолетови лъчи – и е по-тънка. Това я прави много по-уязвима към слънцето от кожата на възрастен човек.

Към защитата на кожата при по-големите деца също е необходимо да се отнасяме с особено внимание, защото е установено, че слънчевото изгаряне в детска възраст е основен рисков фактор за развитие на злокачествени кожни образувания в зряла възраст. Ползването на добра слънцезащита с висок фактор и препоръчително с минерални филтри е правилен избор за предпазване на детската кожа. Днес се предлагат много добри продукти за целта.

А как можете да допълните тяхното действие с продуктите на бебо? Основният избор за допълваща грижа в случая е подхранващото ни мляко. Причините са няколко. На първо място конкретът от невен, който се съдържа в него. Този екстракт е много богат на каротеноиди. Това са оранжеви и жълти на цвят пигменти, които изпълняват двойна роля. От една страна, те са силни антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали, образуващи се в кожата под действието на UV лъчите. Това предпазва клетките от оксидативен стрес и увреждания. От друга страна, те са естествени филтри, които поглъщат лъчите от видимия спектър, особено синята светлина, за която също се знае, че води до оксидативен стрес в кожата. Като се добавят противовъзпалителните и регенериращи свойства на невена, комплексното му действие повишава устойчивостта за кожата към слънчевите лъчи. В допълнение, силните хидратиращи свойства на подхранващото мляко го правят много подходяща грижа след плаж за цялото семейство, защото неутрализират изсушаването на кожата от морската вода, вятъра и слънцето.

Един трик за майките – ако искате кожа като на бронзова богиня след морето, ползвайте редовно масажното олио на бебо. То я прави мека и гладка, като ѝ придава лек сатенен блясък.

Подчертавам, че ползването на нашите продукти не замества, а допълва слънцезащитата. Ако ги прилагате ежедневно за децата си и вас самите, те ще повишат кожната устойчивост към слънцето и ще помогнат да се наслаждавате на ползите от него. За да се радвате пълноценно на лятото, припомняме основните правила за разумно излагане на слънце:

1. Избягвайте пряката слънчева светлина в часовете между 10,00 и 16,00 ч. Лесен ориентир е правилото на сянката – когато сянката ни стане по-дълга от нас е време да се скрием от слънцето.

2. Използвайте шапки, слънчеви очила и светли дрехи наред със слънцезащитните продукти. Предпазвайте децата на плажа с шапки и цели бански костюми, които покриват тялото и поне отчасти ръцете и краката. Прилагайте слънцезащитни продукти с висок фактор и широкоспектърна защита.

3. Следете дневния UV индекс, който е включен в прогнозата за времето. Той добре указва в кои дни е необходима висока степен на защита.

С пожелания за страхотни летни забавления от екипа на бебо!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *