Публикации

Наночастиците в минералната слънцезащита

Слънцезащитната козметика е от съществено значение за защитата на кожата от вредните ултравиолетови (UV) лъчи. Минералните слънцезащитни продукти приодобиха популярност през последните години поради своята ефективност и естествен произход. Въпреки това, бялата следа, оставяща кожата с неестествен блед оттенък, притеснява някои потребители. Използването на наночастици във формулите с цел избягването на този проблем пък предизвика някои опасения относно безопасността на продукта.

Минералната слънцезащита и бялата следа върху кожата

Активните съставки в минералната слънцезащита са цинков оксид и титанов диоксид. Те действат като физически блокери на слънчевите лъчи, създавайки физическа бариера върху повърхността на кожата, която отразява UV радиацията.

Цинковият оксид и титаниевият диоксид са малки, неорганични частици, които отразяват светлината, когато влязат в контакт с нея. Когато се прилагат върху кожата, тези частици взаимодействат със светлината, карайки я да се отрази обратно във въздуха, създавайки видим бял оттенък. Този ефект е най-забележим върху по-тъмна кожа или върху области с по-висока концентрация на продукта.

Предимствата на наночастиците

От гледна точка на функционалността, наночастиците имат по-добра фотостабилност и подобрена UVA и UVB защита в сравнение с традиционната форма на цинков оксид и титанов диоксид. Минералният продукт остава ефективен при излагане на слънчева светлина за по-дълъг период. Освен това, наночастиците могат да осигурят по-широка гама от дължини на вълната на UV спектъра, осигурявайки по- добра защита срещу както UVA, така и UVB радиация.

От гледна точка на естетическите предимства, използването на наночастици позволява създаването на по-нежни слънцезащитни кремове, които са по-лесни за нанасяне и по-малко лепкави. Това ги прави по-приятни като усещане върху кожата. Те могат да създадат фин, безцветен филм върху кожата, което води до по-естетичен външен вид в сравнение със слънцезащитните продукти, съдържащи видими частици от цинков оксид или титанов диоксид.

Здравословните рискове

Съществува схващане, че наночастиците могат лесно да проникнат в кожата и да бъдат абсорбирани в кръвния поток, потенциално причинявайки токсични ефекти. Все още няма достатъчно научни изследвания, които да потвърдят или отрекат това твърдение.

Производството и изхвърлянето на наночастици може да има отрицателно въздействие върху околната среда, включително замърсяване на водата и почвата. За смекчаване на този екологичен проблем е необходимо да се разработят по-устойчиви практики за производство и изхвърляне на наночастици.

бебо дава решението

Формулата на минералният слънцезащитен стик бебо дава предимствата на нано частиците като неутрализира рисковете. Продуктът не оставя бяла следа върху кожата и предлага надеждна дълготрайна защита срещу UVA и UVB лъчите. Формулата е в микронизирането на филтъра, който не е толкова фино разпрашен, че бялата следа се елиминира, но частичките не достигат нано размер. Така се неутрализира риска от проникване през кожата, от поглъщане или вдишване.

Микрочастиците са по-големи от наночастиците. Те са видими с просто око и създават по-кремообразен слой върху кожата, който може да бъде леко матов, но не и ясно видим. Микрочастиците също са по-малко склонни да проникнат в кожата и представляват по-малък риск от поглъщане или вдишване.

Минералният слънцезащитен стик бебо е чудесно решение за чувствителната кожа като обединява всички плюсове на минералните филтри без негативите им. Не съдържа консерванти или други потенциални алергени. Разнася се леко и попива добре като оставя приятно усещане върху кожата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *